Bělehradská 118, Praha 2 Tel.: 222 522 322 darkovka@darkovka.cz

ČOKOLÁDA



ČOKOLÁDA

KDE SE VZALA ČOKOLÁDA?

Proč máme tak rádi čokoládu? Odpovědí je mnoho, každý máme k její konzumaci své důvody a většinu z nás čokoláda obklopuje celý náš život. Sama čokoláda už něco pamatuje, opravdu se nejedná o nějakou novinku posledních desetiletí. Mayové a Aztékové byli prvními národy, které kolem roku 1000 př.n.l. objevily kouzlo kakaových bobů. Potvrdily to archeologické výpravy, které mimo jiné objevily náčiní k přípravě kakaa a pohárky k jeho konzumaci v tekuté podobě. Kakaové boby se považovaly za dar Bohů a měly velkou cenu. Připravoval se z nich nápoj, který ale měl k chuti dnešní čokolády hodně daleko. Byl hořký a dochucoval se vanilkou, chilli, či pepřem. Už tehdy se ale vědělo, že má čokoládový nápoj blahodárné účinky. K šíření čokolády dochází až začátkem 16. století, kdy nápoj objevuje také dobyvatel Cortés.  Zpočátku mu hořký nápoj moc nechutnal, ale po té, co jej osladil medem, se do kakaového nápoje zamiloval a horká čokoláda byla na světě. Nadále se však čokoláda konzumovala v tekutém stavu. Teprve v roce 1847 se objevila čokoláda v takové podobě, jakou známe dnes. Dalších téměř třicet let si lidé museli počkat na mléčnou čokoládu. Typické čokoládové pralinky se objevují teprve v roce 1913.

Dnes se čokoláda objevuje v mnoha formách. Mezi nejoblíbenější patří klasická mléčná čokoláda, Ta správná musí obsahovat minimálně 25 % kakaové sušiny. Stále oblíbenější se stává klasická hořká čokoláda, kde není přísadou mléko a obsahuje minimálně 35 % kakaové sušiny. Hitem byla bublinková čokoláda, při jejíž výrobě se do čokoládové směsi vhání vzduch a chlazení pak probíhá v prostředí se sníženým tlakem. Bílá čokoláda v podstatě není pravou čokoládou, jedná se o cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek. Nejkvalitnější čokolády se nazývají Couverture:Termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Tento druh čokolády používají rofesionální cukráři a často je prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes

Čokoláda a zdraví:

Pokud si vyberete kvalitní čokoládu a budete si jí vychutnávat v rozumném množství, rozhodně její konzumace nepovede k obezitě. Kakao obsahuje flavonoidy, které mají antioxidační účinek a chrání tak náš organismus proti působení volných radikálu. V rozumném množství prodlužuje život a má také povzbuzující účinky. A pak je zde samozřejmě její dokonalá chuť, často si při její konzumaci vzpomínáme na dětství a evokuje v nás pocit klidu a bezpečí. Spousta z nás si její konzumací „uklidňuje“ nervy, tady je třeba myslet na to, že spolu s minerálními látkami a antioxidanty konzumujeme také spoustu tuku a někdy i cukru, to je jediný důvod, proč si máme čokoládu vychutnávat vždy v rozumném množství.

Češi a čokoláda

I když jsme poměrně konzervativní a stále je u nás v největší oblibě klasická mléčná čokoláda (hodně let je nejoblíbenější čokoládou mléčná varianta s oříšky), v poslední době stoupá konzumace hořkých čokolád. Více se začínáme zajímat o kvalitu a také se občas nebojíme experimentovat a zkoušet pro nás exotické příchutě. Ale vlastně je to jen návrat k počátkům, takže ochutnáváme čokoládu s příměsi chilli, pepře, nebo vanilky.

Nebojte se ochutnávat nové varianty a přijďte si k nám vybrat čokoládu pro sebe i své blízké. Nebojte se zaexperimentovat a vyzkoušet nové chutě a varianty. Stejně jako dobrou knihu, je fajn pod stromečkem objevit i kvalitní čokoládu. Čokoláda a Vánoce zkrátka patří k sobě.

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat my, a to pro možnost vám odpovědět. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat my, a to pro možnost vám odpovědět. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.