Bělehradská 118, Praha 2 Tel.: 222 522 322 darkovka@darkovka.cz

Nabízíme výrobky bez cukru:-)



Nabízíme výrobky bez cukru:-)

stevie.jpg

Naše prodejna myslí i na speciální potřeby některých zákazníků. Lidé s cukrovkou, nebo ti, kteří se vyhýbají konzumaci rafinovaného cukru, si u nás smlsnou. Nabídku těchto speciálních produktů se snažíme neustále rozšiřovat.

Jak se vlastně nahrazuje cukr?

Dříve se používala sladidla pouze na chemické bázi. Nejběžnější byly sacharin, aspartam a acesulfam. Nyní je naopak tendence se těmto sladidlům vyhýbat. U některých studie potvrzují karcinogenní účinky a jejich pravidelná konzumace tak může přispět ke vzniku rakoviny a jiných vážných onemocnění.

Časem se v produktech pro diabetiky začala více objevovat fruktóza. Zde ale pozor, lidé si často myslí, že se jedná o stejnou fruktózu, která se nachází v ovoci, ale není tomu tak. Fruktóza v ovoci se pojí s vlákninou, vitaminy a má pro tělo naprosto jiný účinek, než fruktóza, která se chemickou cestou dostane do sušenek pro diabetiky. Zvýšena konzumace těchto sušenek vede k navyšování tuku a obezita je pro cukrovkáře velice rizikovým faktorem, proto je třeba být s fruktózou na pozoru a s konzumací to nijak nepřehánět.

Přírodní alternativou je stévie, i když i v tomto případě se dají dohledat studie, které hovoří o negativních účincích na organismus. Každopádně stévie má 200 až 300 krát větší sladivost než cukr. Hovoří se i o jejích pozitivních účincích na snižování krevního tlaku a glykémii. V Asii se jedná o velice oblíbené sladidlo, v Japonsku dokonce kryje 50% spotřeby alternativních sladidel. Výrobci se nás ale často snaží klamat, proto je dobré číst složení výrobku. Nezřídka se totiž na výrobku objevuje, že je slazen stévií a teprve po detailním přečtení etikety zjistíme, že sladidlo stévie je ve výrobku obsaženo pouze jediným procentem a zbytek tvoří umělá sladidla, kterým se většinou snažíte vyhnout.

V poslední době se také hojně používá sladidlo maltitol, hlavně při výrobě sušenek a čokolád. Výchozím materiálem pro výrobu maltitolu je kukuřičný, pšeničný, nebo ječmenný škrob. Jeho kalorická hodnota je o polovinu nižší než u klasického cukru a chuťově je hodně podobný, lidé si ho chválí, protože necítí žádný nepříjemný chuťový „ocásek“ na jazyku.

Někteří z nás mají to štěstí, že cukrovkou netrpí. Přesto bychom měli jít střídmou cestou. Konzumace cukru každým rokem stoupá a co nám připadalo sladké před deseti lety, už by na trhu neuspělo (bylo by to pro konzumenty nedostatečně sladké). Dbát na stravu bychom měli všichni, ale pozor musíme dbát hlavně na naše nejmenší, protože, co se naučí v dětství, to si nesou do svého života. Proto je dobré všeho s mírou, takže pokud jsme zdraví, dejme si výbornou čokoládu, skvělou křehkou sušenku, nebo doušek výborného likéru. Vychutnejme si lahodnou chuť, ideálně si můžeme chuťový prožitek spojit s nějakou příjemnou událostí. Každý z nás má často nějakou chuť, či vůni spojenou třeba s příjemnými okamžiky z dětství. Například když jste navštívili babičku a ona z trouby vytáhla čerstvé makové buchty, nebo když přijela návštěva  a vy jste do ruky dostali skvělou mléčnou čokoládu. Vychutnávejme si sladkosti a pokud jsme v tomto směru střídmí, nemusíme cukr ničím nahrazovat.

Cukrovinky bez cukru naleznete zde:

 http://www.darkovka.cz/katalog/vse-pro-diabetiky


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat my, a to pro možnost vám odpovědět. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat my, a to pro možnost vám odpovědět. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.